18 października 2015

Kurczak w lekkim sosie pomidorowym z oregano

Propozycja na smaczne i pożywne danie, którym jest kurczak w lekkim sosie pomidorowym z dodatkiem świeżego i aromatycznego oregano. Całość jest zdrowa, sycąca, a także szybka i prosta w przygotowaniu, więc jest doskonałym rozwiązaniem dla osób mających mało czasu na gotowanie.


Potrzebne składniki

- pierś z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek oregano
- sól i pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
+ ryż brązowy

Przygotowanie:

KROK 1. Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy ją solą oraz grubo mielonym pieprzem.

KROK 2. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na odrobinie oleju rzepakowego. Do zeszklonej cebulki dodajemy kawałki kurczaka i chwilę razem przesmażamy do lekkiego ścięcia mięsa.

KROK 3. Następnie podsmażoną cebulkę i kurczaka zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy cukier brzozowy (ksylitol) i dusimy całość na małym ogniu przez około 5 minut.

KROK 4. Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz listki z małego pęczka oregano i dusimy całość przez kolejne 5 minut.

KROK 5. Na sam koniec sos doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Całość podajemy z brązowym ryżem i świeżymi listkami oregano. 


Życzę smacznego! :)

2 komentarze: