9 października 2015

Kotleciki z indyka z grysikiem

Przepis na puszyste, lekkie oraz bardzo delikatne kotleciki z piersi indyka z dodatkiem kaszy manny, estragonu i świeżej natki pietruszki. Idealne na smaczny i pożywny obiad :)


Potrzebne składniki:

- 300 g piersi z indyka
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- olej rzepakowy do smażenia

PRZYPRAWY:
- 1,5 łyżeczki estragonu
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku

PANIERKA:
- bułka tarta

Przygotowanie:

KROK 1. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oleju rzepakowym, najlepiej tłoczonym na zimno*. 
Olej pozyskiwany z rzepaku (tłoczony na zimno, do 70 stopni C) śmiało możemy stosować do zdrowego smażenia, w odróżnieniu od innych tego typu olejów, jak np. lniany.


KROK 2. Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z indyka, mielimy w maszynce do mięsa wraz podsmażoną delikatnie cebulką.


KROK 3. Do zmielonych składników dodajemy 3 łyżki kaszy manny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko, posiekaną natkę pietruszki, estragon oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.


KROK 4. Z powstałego farszu formujemy małe kotleciki, które obtaczamy z bułce tartej*.
* Ja użyłam żytniej bułki, ale równie dobrze sprawdzi się pszenna.


KROK 5. Kotleciki smażymy na oleju rzepakowym z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.


Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz