20 października 2015

Kotleciki jaglano - drobiowe

Kasza i delikatne mięso to najlepszy pomysł na stworzenie smakowitych, zdrowych i lekkich kotlecików. Proponuję przygotować je z piersi kurczaka oraz kaszy jaglanej z dodatkiem świeżego koperku i aromatycznych przypraw. Takie połączenie jest idealne na pożywny i zdrowy obiad :)


Potrzebne składniki

- 500 g piersi z kurczaka
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 biała cebula
- 2 łyżki świeżego koperku
- 1 jajko
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- bułka tarta (do panierki)
- olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie

KROK 1. Kaszę jaglaną płuczemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym - również studzimy.


KROK 2. Piersi z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką.


KROK 3. Do zmielonego mięsa i cebulki dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, posiekany koperek, jajko i przyprawę do kurczaka - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.


KROK 4. Z powstałego farszu formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej*.

* u mnie w wersji bezglutenowej, ale spokojnie można użyć zwykłej.


KROK 5. Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.


Gotowe kotleciki idealnie komponują się ze świeżą surówką lub sosem czosnkowym


Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz