16 października 2015

Jajecznica nie musi być nudna!

Jajecznica to prosty i szybki sposób na pożywne oraz sycące śniadanie. Jest jedną z najlepszych propozycji na przygotowanie porannego posiłku, szczególnie wtedy, gdy spieszymy się do pracy oraz nie chcemy wyjść z domu głodni. 

Najczęściej w porannej gonitwie, wbijamy na patelnię kilka jajek oraz doprawiamy je solą i pieprzem. Nudne połączenie? Być może niektórzy lubią to zestawienie. Ale jak prosto i szybko sprawić, aby poranna jajecznica była niezwykła i stała się daniem wyjątkowym, pełnym smaków i aromatów? Jest na to rozwiązanie, które nie pochłonie nam o wiele więcej czasu, a sprawi, że przygotowane przez nas śniadanie zachwyci wszystkich naszych domowników. Oto kilka propozycji na proste, ale niebanalne i smakowite połączenia składników w naszej porannej jajecznicy:

Jajecznica z sokiem marchwiowym 

Pierwsza propozycja to smakowita, szybka i prosta w wykonaniu jajecznica z dodatkiem sera żółtego i niecodziennego dodatku - nutki marchewkowej. Ten dodatek doda naszej jajecznicy lekkości oraz niesamowitego smaku.
Potrzebne składniki

- 6 jajek
- 100 ml soku marchwiowego 
- 2 łyżki startego sera żółtego 
- 1 łyżeczka masła 
- sól do smaku 
- świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie


Masło rozpuszczamy na patelni i wbijamy na nią jajka, które mieszamy do lekkiego ich ścięcia. Następnie dodajemy sok marchwiowy i mieszamy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na sam koniec do jajecznicy dodajemy 2 łyżki startego sera żółtego oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jajecznica z kurkami 

Jajecznica z kurkami to propozycja na smaczne urozmaicenie porannego posiłku poprzez dodatek leśnego akcentu, cebulki i świeżego szczypiorku. Idealna na dobry początek dnia :)
Potrzebne składniki

- 5 jajek 
- 100 g kurek 
- 1 mała cebula 
- 2 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- sól morska
- czarny pieprz
+ świeży szczypiorek (do posypania)

Przygotowanie

Kurki oczyszczamy i płuczemy w zimnej wodzie. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko*, sól, pieprz i wszystko energicznie mieszamy. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy kurki i smażymy je przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybków. Następnie dodajemy zawartość miseczki i smażymy jajecznicę do momentu odpowiedniego ścięcia jajek. Gotową jajecznicę posypujemy świeżym szczypiorkiem i podajemy z ulubionym pieczywem.

* dodatek mleka sprawi, że jajecznica będzie delikatniejsza i bardziej puszysta

 Jajecznica z pomidorkami koktajlowymi 

Trzecia propozycja to proste urozmaicenie śniadaniowej jajecznicy o nutkę słodyczy pomidorków koktajlowych oraz nutkę ostrości szczypiorku.

Potrzebne składniki

- 6 jajek
- 15 słodkich pomidorków koktajlowych 
- pęczek szczypiorku 
- sól morska 
- pieprz kolorowy 
- masło (do smażenia) 

Przygotowanie

Szczypiorek siekamy i podsmażamy go delikatnie na masełku. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i dodajemy je do szczypiorku i chwilę razem dusimy. Następnie dodajemy jajka, doprawiamy solą morską oraz kolorowym pieprzem i mieszamy. Całość podajemy z ulubionymi kanapkami. 

Gorąco polecam wykorzystanie propozycji na urozmaicenie swojej porannej jajecznicy, która nie będzie już nudna i dostarczy małej rozkoszy naszym kubkom smakowym na dobry początek dnia :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz