25 października 2015

I love Coleslaw

Przepis na moją ulubioną surówkę obiadową – ukochaną i popularną w każdej części naszego globu. Surówka jest soczysta, aromatyczna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Jest idealnym dodatkiem do różnorodnych potraw mięsnych oraz rybnych. Świetnie sprawdzi się także jako samodzielna przekąska :)

Potrzebne składniki 

- 0,5 główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula

SOS:
- 2/3 szklanki majonezu (u mnie majonez jogurtowy)
- 0,5 szklanki mleka
- 4 łyżeczki cukru pudru* 
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2/3 łyżeczki soli
- łyżeczka chrzanu
- świeżo zmielony pieprz
może być z cukru trzcinowego lub ksylitolu

 Przygotowanie 

KROK 1. Kapustę drobno szatkujemy, marchewki ucieramy na tarce o małych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia.

KROK 2. Do miseczki dodajemy majonez, mleko, ocet jabłkowy, sok z cytryny, łyżeczkę chrzanu, cukier puder oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (najlepiej użyć trzepaczki) do momentu uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji.

KROK 3. Sos dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw i dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów, gdyż Coleslaw najlepiej smakuje po odstaniu i właściwym schłodzeniu. 

Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz