13 października 2015

Ciasto jabłkowo - orzechowe

Propozycja na smakowite, delikatne i puszyste ciasto jabłkowe z kawałkami orzechów włoskich. Każdy kawałek tego ciasta przeplata słodki smak owoców z orzechową wyrazistością oraz cynamonową nutą, dzięki czemu nasze kubki smakowe są niezwykle rozpieszczone.


Potrzebne składniki

- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 5 jabłek
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 5 jajek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder (do posypania)

Przygotowanie

KROK 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dolewamy kolejno olej oraz jogurt naturalny i ponownie miksujemy. Do powstałej masy dodajemy starte jabłka, a następnie dokładnie mieszamy całość łyżką.

KROK 3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekane orzechy. Suche składniki łączymy z mokrą masą z jabłkami i mieszamy.

KROK 4. Powstałe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Życzę smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Będę robiła na Święta. W jakiej wielkości formie pieczesz to ciasto? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 35 x 25 :) Pozdrawiam :)

      Usuń