30 października 2015

Ciasteczka z marmoladą

Propozycja na kruche, bardzo smakowite ciasteczka z dodatkiem kurkumy i cytrynowej nuty. Na środku każdego z nich znajduje się oczko z truskawkowej marmolady, która jeszcze bardziej rozpieszcza nasze kubki smakowe. Ciasteczka są idealne na mały deser. Świetnie smakują z filiżanką latte lub ciepłym kakao :) Znikają błyskawicznie :D


Potrzebne składniki

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 niepełna szklanka cukru
- 170 g masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu cytrynowego
+ marmolada truskawkowa

Przygotowanie

KROK 1. Masło, cukier i jajka ucieramy na jednolitą i gładką masę. Możemy to zrobić za pomocą miksera. Do masy dodajemy także kilka kropel aromatu cytrynowego.


KROK 2. Do powstałej masy dodajemy mąkę, kurkumę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, które owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około 15 minut do zamrażarki.


KROK 3. Po tym czasie ciasto rozwałkowyjemy, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy kształy. Ciasteczka będą składane, więc wycinamy tyle samo spodów, co ich górnej części, z tym, że w tej ostatniej wycinamy dodatkową dziurkę za pomocą mniejszej foremki.


KROK 4. Spody przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego z nich układamy marmoladę truskawkową i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.


KROK 5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 10 minut.


Ciasteczka są gotowe po ostudzeniu i odpowiednim stężeniu marmolady


Życzę smaczego! :)





2 komentarze: