15 października 2015

Castellane z kurczakiem i szpinakiem

Propozycja na połączenie włoskiego makaronu Castellane Parmigiane z kawałkami kurczaka i świeżym szpinakiem. Smak całości podkreśla ser kozi, aromatyczna nuta czosnku oraz ziela angielskiego. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością rozpieści nasze zmysły swoim smakiem i aromatem.


Potrzebne składniki

- 150 g makaronu Castellane Parmigiane
- pierś z kurczaka
- 250 g świeżego szpinaku
- 80 g koziego sera
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- plaster masła

PRZYPRAWY:
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- sól ziołowa
- sól morska
- świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

KROK 1. Pierś z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w kostkę i oprószamy ją solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak doprawione kawałki kurczaka podsmażamy na oliwie z oliwek, a następnie przekładamy do naczynia.
W tym samym czasie do osolonego wrzątku wrzucamy makaron, który gotujemy al dente.

KROK 2. Na patelni roztapiamy plaster masła, dodajemy liście świeżego szpinaku i smażymy do momentu, aż te zmiękną i zredukują swoją objętość. Następnie do szpinaku dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy około 1 minuty.

KROK 3. Do szpinaku dodajemy jogurt grecki, starty ser kozi oraz przyprawy: ziele angielskie, cukier brzozowy (ksylitol) i sól ziołową. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez chwilę.

KROK 4. Na koniec do powstałego sosu dodajemy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka i odcedzony makaron Castellane. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!


Życzę smacznego! :)

1 komentarz: