1 października 2015

Brownie, czyli zakalec po amerykańsku

Każdy, kto piecze ciasta nie lubi, gdy pojawia się w nich niechciany zakalec. Ale czy zawsze jest on nieproszonym gościem w naszych wypiekach? Jest takie ciasto, w którym zakalec jest wręcz pożądany. Ciasto rodem ze Stanów Zjednoczonych, powoli podbija kubki smakowe mieszkańców starego kontynentu. Jakie to ciasto, jak powstaje i dlaczego my również tak bardzo je pokochaliśmy?
Brownie to mocno czekoladowe, płaskie ciasto wywodzące się z kuchni amerykańskiej. Jego podstawą jest gorzka czekolada, masło, cukier, jajka oraz odrobina pszennej mąki. Ciasto charakteryzuje się ciemnobrązową barwą oraz intensywnym smakiem i aromatem czekolady. Brownie jest płaskie, wilgotne, o kruchej i delikatnej warstwie wierzchniej, a wyglądem przypomina zakalec.
Każdy kęs brownie dodaje nam energii, poprawia samopoczucie, łagodzi napięcie i rozpieszcza nasze kubki smakowe, a wszystko to dzięki zawartej w nim gorzkiej, wartościowej dla naszego zdrowia czekoladzie, która wspomaga produkcję dopaminy w organizmie (neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za nasz dobry nastrój). Mimo, iż ciasto jest dość kaloryczne to wszystkie te właściwości wynagradzają nam nadmiar kalorii :).
A kiedy i jak powstało brownie? Pierwsze wzmianki o tym cieście pojawiały się w amerykańskich książkach kucharskich już na samym początku XX wieku, jeszcze przez wybuchem I wojny światowej.
Popularna historia, głosi jednak, że brownie powstało przez zupełny przypadek. Podczas gdy jedna z gospodyń, przygotowywała ciasto na przyjęcie dla swoich przyjaciół, zapomniała dodać do niego proszek do pieczenia. Mimo, iż z ciasta wyszedł zakalec, ona pokroiła je na kwadraty i podała gościom, którzy zostali oczarowani cudownym smakiem i niezwykłym aromatem podanego wypieku. Dalej zadziałała poczta pantoflowa, a później brownie stało się podstawą słodkich, amerykańskich wypieków. Zawędrowało także do Europy i przeszło wiele modyfikacji, zarówno pod względem proporcji składników, jak również wielości rozmaitych dodatków w postaci orzechów, rodzynek, ziaren czy kruchych wafelków, chrupek i herbatników. Jak wielu jest kucharzy, tak wiele jest przepisów na brownie. Ja znalazłam swój idealny przepis, w którym podobnie jak u amerykańskiej gospodyni, zakochali się moi goście oraz domownicy :)
Brownie z nutką wanilii


Przepis na pyszne i mocno czekoladowe ciasto z nutką wanilii. Zapach podczas jego pieczenia jest niesamowity, a gdy jest już gotowe, to nawet malutki kawałek dostarcza ogromnej rozkoszy naszym kubkom smakowym :) Jego przygotowanie jest proste, szybkie i bardzo przyjemne.

Potrzebne składniki

- 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 150 g masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 250 g cukru
- 100 g mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka kakao
- ziarenka wanilii
- 1 szczypta soli morskiej

Przygotowanie


1. Masło, olej kokosowy i kawałki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą)* i studzimy.

* Nie dopuszczamy do zagotowania, a jedynie do dobrego rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników


2. Jajka wbijamy do miski i ubijamy je z cukrem za pomocą miksera na jednolitą masę.


3. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, 1 łyżeczkę kakao, ziarenka wanilii, szczyptę soli morskiej oraz ostudzone masło, olej kokosowy i czekoladę. Wszystko ponownie miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.


4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej powstałą masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. Po ostygnięciu ciasto kroimy na kwadraty i już możemy delektować się jego niesamowitym smakiem, niepowtarzalną strukturą oraz cudownym aromatem.


A może brownie z niesamowitym aromatem cynamonu? Jak je przygotować? Przepis jest równie prosty...

Cynamonowe brownie


Potrzebne składniki

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 20 g oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 250 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki 
- 2 spore łyżeczki kakao 
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 
- szczypta soli 

Przygotowanie

1. Kawałki masła i gorzkiej czekolady przekładamy do metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy olej, mieszamy dla dobrego połączenia składników i studzimy zawartość.

2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier trzcinowy, szczyptę soli i za pomocą miksera łączymy składniki.

3. Do ubitych jajek i cukru dodajemy ostudzone masło, olej oraz czekoladę i ponownie miksujemy. Na koniec do powstałej masy przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, cynamon i dokładnie mieszamy.

4. Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy i dajemy mu chwilę "odpocząć". Po całkowitym ostudzeniu możemy pokroić nasze cynamonowe brownie z wilgotnym wnętrzem i kruchym wierzchem.

A gdyby tak przygotować brownie w wersji białej? Jak najbardziej! Taki przepis z pewnością zasmakuje miłośnikom białej czekolady, gdyż ciasto jest delikatne, wilgotne i mięciutkie - idealne do popołudniowej kawy :)

Kokosowe "brownie white"


Potrzebne składniki

- 2 tabliczki białej czekolady
- 160 g masła
- 100 g mąki
- 70 g wiórków kokosowych
- 4 jajka 
- 220 g cukru 
- kilka kropel aromatu migdałowego 
- szczypta soli 

Przygotowanie


1. Białą czekoladę oraz masło dzielimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej - studzimy.

2. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli, kilka kropel aromatu migdałowego oraz ostudzone masło i białą czekoladę. Wszystko miksujemy dla dobrego połączenia się składników.

3. Do powstałej masy dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy całość za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 - 20 minut (do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta). Ciasto kroimy dopiero po jego całkowitym ostygnięciu.

* Schłodzone w lodówce smakuje jeszcze lepiej :)

A na koniec klasyka i przepis na klasyczne brownie :)

Klasyczne brownie


Potrzebne składniki

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 100 g mąki
- 300 g cukru
- 6 jajek
- 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie

1. Masło kroimy na mniejsze kawałki, czekolady dzielimy na kostki, przekładamy do metalowej miski i rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej (na parze). Zawartość miski studzimy.

2. Jajka ubijamy za pomocą miksera, a następnie partiami dosypujemy cukier, przez cały czas miksując.

3. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy ostudzone masło i czekoladę - ponownie miksujemy.

4. Orzechy włoskie rozbijamy w moździerzu, a następnie dodajemy do czekoladowej masy - całość mieszamy za pomocą łyżki.

5. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 20 minut. Po ostygnięciu ciasto kroimy na kwadraty.

Życzę smacznego! Zakalec nie zawsze jest niepożądany! A ten na pewno pokochamy :)



8 komentarzy:

  1. Ochh! Któryś raz trafiam na brownie dzisiaj - to chyba ewidentnie znak, że pora zrobić! :)))
    Twoje prezentują się genialnie, a ile urozmaiceń i opcji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Skoro wszystkie znaki wskazują na brownie - trzeba upiec ;) To moje ulubione ciasto, więc smacznie polecam :)

      Usuń
  2. Ja biorę każdą wersję bez pytania, bo brownie uwielbiam w każdej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jaką blaszkę to jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie piekłam w blaszce 23,5 cm x 28 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń