29 września 2015

Pesto - aromat i zdrowie zamknięte w słoiczku

Pesto to włoski, zielony sos pochodzący z Genui. Klasyczne pesto alla genovese składa się ze świeżych listków bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, drobno startego parmezanu oraz najwyższej jakości oliwy z oliwek.

Tradycyjnie było przygotowywane w marmurowych lub granitowych moździerzach poprzez odpowiednie rozdrobnienie i połączenie wszystkich składników.

Genueńczycy zamykali smak i aromat ziół w małych słoiczkach, aby móc cieszyć się nimi przez cały rok - w trakcie susz, klęsk żywiołowych czy podczas wypraw morskich. 

W zamkniętym słoiczku oprócz cudownego aromatu, znaleźć można było także moc wartości odżywczych oraz witamin, szczególnie witaminy C, która przeciwdziałała szkorbutowi.


A jak jeść pesto? Można je konsumować na wiele rozmaitych sposobów. Możemy je mieszać z gorącym makaronem, ryżem lub stosować jako dodatek do sałatek, mięs, serów czy jako smarowidło do świeżego pieczywa.
Pesto możemy mieszać z gorącymi produktami, jednak jego samego nie wolno nam podgrzewać, gdyż użyte do jego przygotowania zioła, w szczególności bazylia, nabiorą gorzkiego smaku.
A jak przygotować klasyczne pesto? Przepis jest bardzo prosty.
Pesto alla genovese



Pesto alla genovese to klasyczne, zdrowe i smaczne pesto, które swoim aromatem przeniesie nas w prawdziwy, włoski klimat.

Składniki:

- 2 szklanki liści bazylii (około 2 doniczek)
- 2 ząbki czosnku 
- 40 g orzeszków piniowych 
- 50 g startego parmezanu 
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek 
- sól 
- pieprz

Przygotowanie:

1. Orzeszki piniowe prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Liście bazylii siekamy i przekładamy do naczynia dodając także uprażone orzeszki piniowe, 2 ząbki czosnku i starty parmezan. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera przez kilka sekund.
2. Następnie, cały czas miksując, dolewamy powoli oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy do momentu właściwego rozdrobnienia. Na koniec powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
* pesto alla genovese możemy także przygotować tradycyjnie - w moździerzu.
Tak przygotowane pesto idealnie komponuje się z makaronem np. tagliatelle, penne lub rigatoni.

A z jakich składników możemy jeszcze przygotować pesto? Jest naprawdę wiele różnych, smacznych i bardzo aromatycznych kombinacji. Oto kilka z nich:

Pesto oliwkowo - pietruszkowe

Jest to propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek oraz pietruszki z dodatkiem orzechów nerkowca, czosnku i rolady ustrzyckiej. Idealne do makaronu :)

Składniki:

- 100 g zielonych oliwek
- 80 g orzechów nerkowca
- 70 g rolady ustrzyckiej
- 1 pęczek pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 220 ml oliwy z oliwek
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- 0,5 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu)

Przygotowanie:

1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy je w moździerzu lub mielimy w rozdrabniaczu, tak aby zachować małe orzechowe kawałki.

2. Do rozdrabniacza dodajemy listki pietruszki, 3 ząbki czosnku i część oliwy z oliwek - miksujemy przez chwilę dla delikatnego rozdrobnienia.

3. Do zmiksowanej pietruszki i czosnku dodajemy odsączone z zalewy i delikatnie opłukane zielone oliwki i ponownie miksujemy.

4. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach roladę ustrzycką oraz rozdrobnione orzechy i miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia składników.

Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru brzozowego (ksylitolu). Pesto idealnie komponuje się z makaronem ugotowanym al dente np. z penne, rigatoni lub tagliatelle.

Zielone pesto z chilli


Zielone pesto z chilli to propozycja dla odważnych, lubiących pikantne i wyraziste smaki. Pesto jest zdrowe, bardzo aromatyczne oraz idealnie wpływa na nasze trawienie. Świetnie komponuje się z makaronem typu tagliatelle, spaghetti lub rurkami (polecam wybierać te pełnoziarniste). Jest to idealny wybór na pochmurne dni, gdy humor i energia nam nie dopisują - taki obiad od razu stawia na nogi ;)
Składniki:
- 130 g świeżej rukoli
- listki bazylii ( z 1 drzewka)
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 130 ml oliwy z oliwek
- 80 g orzechów włoskich
- 3 łyżki startego sera Pecorino
- czarny pieprz
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól himalajska

Przygotowanie:

1. Ser Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie obieramy z łupin, prażymy je na patelni i odstawiamy aby ostygły.
Rukolę oraz listki z 1 drzewka bazylii dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie rozdrabniamy ostudzone orzechy włoskie i na chwilę je odkładamy. Papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę.
2. Do rozdrabniacza wkładamy najpierw rukolę i bazylię, skrapiamy je odrobiną oliwy z oliwek i chwilę miksujemy. 

3. Następnie do delikatnie rozdrobnionych ziół dodajemy 3 łyżki sera Pecorino, rozkruszone orzechy, 3 dość duże, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojoną papryczkę chilli, pieprz cayenne i dolewamy oliwę z oliwek.
Wszystko miksujemy przez chwilę dla odpowiedniego połączenia składników, pamiętając o nie dopuszczeniu do całkowitego zmiksowania i powstania papki. Zawsze zostawiamy drobne kawałki składników (przede wszystkim ziół).

Całość doprawiamy solą i dość obficie czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.


Cytrynowe pesto z listkami kolendry



Cytrynowe pesto z listkami kolendry to propozycja na wyraziste, orientalne i bardzo aromatyczne pesto cytrynowe z listkami świeżej kolendry, orzechami włoskimi i delikatną nutką słodyczy. Pesto w wydaniu słodko - kwaśnym świetnie komponuje się z ryżem.
Składniki:
- 1 drzewko świeżej kolendry
- skórka otarta z 1 cytryny 
- 1 łyżka soku z cytryny 
- 40 g orzechów włoskich 
- 2 ząbki czosnku 
- 2 łyżki startego sera Cheddar 
- 1 łyżeczka cukru brzozowego 
- 45 ml oliwy z oliwek 
- świeżo zmielony pieprz 
- sól morska

Przygotowanie:


1. Orzechy włoskie prażymy na patelni i studzimy. Twardy ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cytrynę dobrze myjemy, oparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.

2. Do rozdrabniacza dodajemy świeże listki kolendry, uprażone orzechy włoskie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sera Cheddar, 1 łyżkę soku z cytryny, otartą skórkę cytrynową, 1 łyżeczkę cukru brzozowego (ksylitolu) i dolewamy oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia składników, ale nie do wytworzenia jednolitej papki. Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pesto z czarnymi oliwkami i słonecznikiem


Pesto z czarnymi oliwkami i słonecznikiem to propozycja na aromatyczne, smaczne, oliwkowe pesto z wyraźną nutą słonecznika i świeżych ziół. Świetne do różnego rodzaju makaronów, ale także jako smarowidło do pieczywa.

Składniki:

- 150 g czarnych oliwek
- 60 g słonecznika
- 0,5 szklanki listków bazylii
- mały pęczek świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego sera Cheddar
- 40 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Oliwki odsączamy z zalewy. Słonecznik prażymy na patelni i studzimy.

Do rozdrabniacza dodajemy odsączone oliwki, słonecznik, świeże listki bazylii i kolendry, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki startego sera Cheddar, dolewamy oliwę z oliwek i wszystko miksujemy przez chwilę. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

2.
Gotowe pesto przekładamy do słoiczków, na wierzch dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów to propozycja na pesto w czerwonym wydaniu na bazie suszonych pomidorów, z dodatkiem aromatycznej bazylii, orzechów i czosnku. Świetne zarówno do makaronu, jak i do ryżu.

Składniki:

- 80 g suszonych pomidorów
- 1 drzewko bazylii
- 2 ząbki czosnku 
- 30 g orzechów włoskich 
- 30 g orzechów nerkowca 
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek 
- sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Orzechy (włoskie i nerkowca) prażymy i studzimy. Do naczynia przekładamy pokrojone suszone pomidory, posiekane świeże listki z 1 drzewka bazylii, dwa ząbki czosnku, uprażone orzechy i odrobinę oliwy z oliwek - wszystko miksujemy za pomocą blendera nie dopuszczając do utworzenia jednolitej papki, a jedynie rozdrobnienia składników.
2. Następnie do powstałej masy powoli dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek, miksujemy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
A jak jeszcze możemy podać pesto? Oprócz wykorzystania go jako dodatku do makaronu, ryżu lub jako smarowidła do kanapek, możemy przygotować z niego smakowite przystawki, które świetnie sprawdzą się na przyjęciach. Oto jedna z propozycji:

Łódeczki ryżowe z zielonym pesto


Jest to propozycja na nietypową, ale bardzo smaczną, aromatyczną i pożywną mini przekąskę, która doskonale sprawdzi się na organizowanym przez nas przyjęciu. Łódeczki z pewnością zasmakują naszym gościom, wywołają uśmiech na ich twarzach oraz szybko odpłyną z talerza ;)

Składniki:

ŁÓDECZKI RYŻOWE
- 100 g ryżu
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól ziołowa
- pieprz czarny
PESTO:
- 130 g rukoli
- 3 ząbki czosnku
- 70 g sera Cheddar
- 80 g orzeszków ziemnych
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz czarny
DODATKI:
- listki świeżej bazylii

Przygotowanie:

1. Umytą i osuszoną rukolę wkładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i miksujemy do częściowego rozdrobnienia.

Orzeszki ziemne obieramy z łupin i łusek, prażymy na patelni, studzimy, a następnie rozbijamy w moździerzu.

2. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Starty ser oraz rozbite w moździerzu orzeszki ziemne dodajemy do rozdrobnionej z czosnkiem rukoli, dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i miksujemy* do odpowiedniego rozdrobnienia i połączenia się składników. Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

* miksujemy dosłownie kilka sekund, aby nie dopuścić do powstania jednolitej "papki".

Gotowe pesto odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.


3. Następnie przygotowujemy łódeczki ryżowe:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy.
Do ostudzonego ryżu dodajemy 1 jako, 1 łyżkę mąki i przyprawy: 2 łyżeczki bazylii oraz czarny pieprz. Całość doprawiamy do smaku solą ziołową i dokładnie mieszamy.

Z tak powstałej masy ryżowej formujemy łódeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

4. Upieczone łódeczki ryżowe napełniamy zielonym pesto z rukoli oraz ozdabiamy listkami bazylii nabitymi na wykałaczki, tworząc zielone żagle. Gotowe przekąski doskonale sprawdzą się podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jak widać możemy przygotować wiele rodzajów pesto z użyciem różnego rodzaju ziół, sera i ulubionych dodatków. Ważne, aby pesto przygotować samemu, gdyż tylko wtedy uzyskamy niezwykle aromatyczny, smaczny oraz bardzo zdrowy produkt.

1 komentarz: