28 września 2015

Kurczak gyros z bulgurem i warzywami

Zdrowy i kolorowy obiad? Jak najbardziej! A taka właśnie jest propozycja na aromatyczne kąski kurczaka gyros w towarzystwie niesamowicie smacznej kaszy bulgur, suszonej cebulki, kukurydzy i marchewki. Danie jest bardzo sycące i pożywne, doda nam energii oraz dostarczy cudownej gry smaków i aromatów.

  

Potrzebne składniki 

- pierś z kurczaka
- 100 g kaszy bulgur
- 1 marchewka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki suszonej cebulki 
- olej rzepakowy 
- przyprawa kebab - gyros Prymat 
- słodki sos sojowy 
- sól do smaku 
- pieprz czarny 
- pieprz cayenne

Przygotowanie 

1. Pierś z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w pasy, skrapiamy olejem rzepakowym, dodajemy przyprawę kebab - gyros i nacieramy.
Paski kurczaka w marynacie odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
W tym samym czasie gotujemy kaszę bulgur w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła.


2. Marchewkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oleju rzepakowym.


3. Podsmażoną marchewkę zalewamy około 60 ml wody, dodajemy szczyptę soli oraz suszoną cebulkę i dusimy pod przykryciem około 5 minut. 


4. Na drugiej patelni smażymy zamarynowane kawałki kurczaka gyros, a do podduszonej marchewki dodajemy łyżkę słodkiego sosu sojowego, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz ugotowaną kaszę bulgur.

Całość chwilę razem przesmażamy, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem czarnym oraz cayenne.


5. Bulgur z warzywami wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy kawałki kurczaka gyros.



Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz