28 września 2015

Guarana – źródło energii i zdrowia

Guarana (cierniopląt) jest rośliną pochodzącą z dorzecza Amazonki i Pary w Brazylii. Jest to gatunek pnącza z rodziny mydleńcowatych, którego nazwa wywodzi się od pradawnego plemienia Guarani, które uważało cierniopląt za niezwykle cenny dar od Bogów.
W Ameryce Południowej guarana znana jest od zarania dziejów. Jest ceniona za swe energetyzujące i zdrowotne właściwości do tego stopnia, że nawet do tej pory w niektórych regionach używana jest jako środek płatniczy. Europa poznała ją dopiero w XVII w., dzięki  niemieckiemu botanikowi Christianowi Franzowi Paullini, od którego nazwiska pochodzi także zwyczajowa nazwa rośliny czyli Paulinia guarana.

Cierniopląt przez wiele lat był niedoceniany przez europejczyków, ale teraz wraca na nasze stoły. Co skrywa w swoim składzie ta cudowna roślina pochodząca z dorzecza Amazonki? Jakie ma właściwości i co możemy zyskać włączając ją do swojej diety? Dlaczego guarana działa lepiej na nasz organizm niż ziarna kawowca?
Guarana zawiera cztery razy więcej kofeiny niż popularna kawa, ale jest przy tym mniej szkodliwa dla zdrowia oraz wykazuje najlepsze zdolności syntezy kofeiny, która uwalnia się wolniej i utrzymuje w organizmie przez dłuższy czas (do 6 godzin).

Co jeszcze daje nam guarana? 
- poprawia kondycję i wspomaga wydolność organizmu,
- dodaje energii i działa stymulująco,
- podnosi sprawność ośrodkowego układu nerwowego,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- przeciwdziała zmęczeniu,
- pomaga w łagodnych stanach depresyjnych oraz nerwowych,
- poprawia samopoczucie,
- zwiększa refleks,
- sprzyja odchudzaniu,
- przyspiesza działanie układu trawiennego,
- pomaga spalać nadmiar tkanki tłuszczowej,
- zmniejsza apetyt,
- pomaga w dolegliwościach metabolicznych np. w niestrawności,
- pomaga w walce z cellulitem,
- wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn dzięki działaniu antyoksydacyjnemu,
- łagodzi migrenowe bóle głowy,
- oczyszcza krew i przeciwdziała miażdżycy tętnic.
Jak widać guarana niesie w swym składzie moc dobroczynnych właściwości, ale musimy stosować ją z umiarem (do 3 łyżeczek dziennie), gdyż w przeciwnym razie moglibyśmy przedawkować kofeinę. Guaranę mogą stosować wszyscy, oprócz osób w wysokim ciśnieniem, chorobami serca czy problemami z tarczycą. Podobnie jak kawa, nie jest zalecana także kobietom w ciąży.

A jak możemy ją spożywać? 
- sporządzać napary,
- dodawać do kawy lub herbaty,
- sporządzać koktajle owocowe, warzywne i białkowe,
- dodawać do potraw,
- piec ciasta i ciasteczka z jej dodatkiem.
Guarana ma dość gorzkawy smak, dlatego polecam dodawać ją do owocowo – białkowych koktajli lub do wypieku ciasteczek. A jak możemy przygotować takie energetyczne ciasteczka? 

Energetyczne ciasteczka z guaraną i jagodami goji


Jest to propozycja na smaczne, puszyste i aromatyczne ciasteczka z dodatkiem mielonej guarany, jagód goji oraz ziaren siemienia lnianego, słonecznika i płatków owsianych. Ciasteczka są doskonałą, pożywną przekąską, dodającą nam sił i energii. Są świetne po wyczerpującym treningu, ale także jako sycące drugie śniadanie :)
Potrzebne składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych (górskich)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 g jagód goji
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2,5 łyżeczki mielonej guarany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ziarenka wanilii

Przygotowanie:
KROK 1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej 1 szklankę płatków owsianych, po 2 łyżki siemienia lnianego i ziaren słonecznika, 2,5 łyżeczki mielonej guarany, łyżeczkę cynamonu i sosy oczyszczonej oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystkie suche składniki.
KROK 2. Jagody goi parzymy wrzątkiem i odcedzamy z nadmiaru wody.
KROK 3. Masło za pomocą miksera ubijamy z cukrem trzcinowym, a następnie dodajemy 2 jajka i ziarenka wanilii. Powstałą masę dodajemy wraz z jagodami goji do miski z suchymi składnikami i zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w rulon, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.
KROK 4. Po tym czasie, gdy ciasto będzie bardziej zwarte, odkrajmy nożem pożądanej grubości kawałki. W dłoniach delikatnie formujemy ciasteczka.

 KROK 5. Uformowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
Życzę smacznej dawki dobrej energii! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz