27 września 2015

Curry - smak zdrowia i indyjskiej kuchni

Curry to przyprawa wywodząca się kuchni azjatyckiej, szczególnie popularna w Indiach i znana tam od tysięcy lat. Ta pradawna kompozycja składników to mieszanka różnorodnych przypraw, wyrazistych w smaku oraz o charakterystycznym, intensywnym aromacie.
Skład curry zależny jest od regionu, w którym wykorzystuje się rozmaite przyprawy oraz ich proporcje. Najczęściej składa się z kurkumy, kminu rzymskiego, imbiru, czarnego pieprzu, kolendry, kardamonu i chili. W niektórych odmianach możemy znaleźć także gałkę muszkatołową, cynamon, czarną gorczycę, czosnek, goździki i kozieradkę.  
Przyprawa curry została okrzyknięta jedną z najzdrowszych przypraw świata. Oprócz nadawania niesamowitego, intensywnego smaku i aromatu naszym potrawom, które pozwalają przenieść nas w klimat orientu, curry ma także dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. Wszystko to dzięki zawartym w nim przyprawom, którymi są:

- kurkuma, która działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, a także przyspiesza działanie metabolizmu i gojenie ran;
- kmin rzymski (kumin), który podnosi odporność organizmu, dba o prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i oddechowego oraz ma działanie przeciwreumatyczne i uspokajające, a także ułatwiające trawienie;
- imbir, odznaczający się działaniem przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, ułatwiającym trawienie, podnoszącym odporność i łagodzącym bóle migrenowe;
- czarny pieprz,  mający działanie przeciwzapalne, ułatwiające trawienie oraz chroniące organizm przed atakiem chorób nowotworowych;
- kolendra, która zwalcza infekcje, obniża poziom cukru we krwi oraz dostarcza cennych dla układu krwionośnego flawonoidów;
- kardamon, mający działanie oczyszczające organizm z toksyn, bakteriobójcze i wzmacniające. Kardamon uważany jest także za naturalny afrodyzjak;
- chili, która poprawia wydzielanie soków żołądkowych, a tym samym ułatwia trawienie.
        Wszystkie wymienione przyprawy są bardzo aromatyczne oraz wyraziste w smaku, dzięki czemu nasze potrawy zyskują dodatkowych walorów. Ale oprócz właściwości czysto smakowych, warto dodawać curry do potraw z myślą o naszym zdrowiu. Przyprawa ta szczególnie polecana jest do ciężkich, tłustych potraw, w szczególności mięs, które dzięki jej dodaniu będą łatwiej trawione. Ale curry możemy dodawać także do ryb, warzyw, sosów, zup, ryżu, kasz, a także napojów.
          Moja propozycja, która przeniesie nas w świat kuchni orientalnej to indyk w sosie curry z ryżem brokułowym. Ta potrawa to połączenie wyrazistego indyka w intensywnym i bardzo aromatycznym sosie curry z delikatnym ryżem brokułowym.
Indyk w sosie curry z ryżem brokułowym
Potrzebne składniki
- 300 g piersi z indyka
- 350 ml bulionu warzywnego
- 150 ml wody
- 120 g koziego jogurtu naturalnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 brokuł
- 100 g ryżu
- olej sezamowy i 1 łyżeczka masła
PRZYPRAWY:
- 3 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz cayenne
- pieprz biały
- sól morska
- cukier trzcinowy
+ 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
1. Indyka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w paski i oprószamy je delikatnie solą morską oraz około 1 łyżeczką curry.
2. Obtoczone w curry paski indyka smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym na delikatnie złoty kolor.
3. Usmażone kawałki indyka przekładamy do garnka i zalewamy 350 ml bulionu warzywnego.
W 150 ml zimnej wody rozprowadzamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dodajemy 2 łyżeczki curry, kurkumę, imbir i czosnek, wlewamy do gotującego się bulionu i zagotowujemy. Następnie dodajemy kozi jogurt naturalny i dusimy całość około 2 minut.
4. Na koniec sos doprawiamy solą morską, cukrem trzcinowym, pieprzem białym oraz cayenne i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
5. W międzyczasie przygotowujemy brokułowy ryż.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie.
Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy go do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości.
Ugotowane brokuły miksujemy z 1 łyżeczką masła oraz mieszamy z ryżem. W razie konieczności całość delikatnie dosalamy.

Życzę smacznej przygody z wyrazistością smaku i niesamowitym aromatem przyprawy curry!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz