30 września 2015

Burgery z łososia na marchewkowym puree

Zdrowe i lekkie burgery, a zarazem smakowite i aromatyczne? Takie właśnie są burgery z łososia przygotowywane bez dodatku tłuszczu i podawane z marchewkowym puree oraz lekkim sosem czosnkowym. Idealna propozycja na zdrowy, lekki i pożywny obiad :) Jak je przygotować? Zapraszam do poznania składników oraz kolejnych kroków przygotowań...


Potrzebne składniki:

BURGERY:
- 400 g świeżego łososia (bez skóry)
- 1 jajko
- pęczek szczypiorku
- 2 czubate łyżki bułki tartej (bezglutenowej)
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku

PUREE MARCHEWKOWE:
- 3 duże marchewki
- plaster masła
- sól do smaku

LEKKI SOS CZOSNKOWY:
- 130 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka suszonego koperku
- sok z cytryny
- cukier brzozowy (ksylitol)
- sól i pieprz

DODATKI:
- szczypiorek

Przygotowanie:

KROK 1. Marchewkę obieramy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. 
Oczyszczony filet z łososia pozbawiamy skóry, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w rozdrabniaczu. Zmieloną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do niej 2 czubate łyżki bułki tartej (u mnie w wersji bezglutenowej) oraz posiekany szczypiorek, a następnie wbijamy jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.


KROK 2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie formujemy burgery, które delikatnie spłaszczamy. 


KROK 3. Uformowane burgery układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 13 - 15 minut.


KROK 4. W czasie pieczenia przygotowujemy lekki sos czosnkowy. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony koperek, mieszamy, zakwaszamy delikatnie sokiem z cytryny i doprawiamy całość solą, cukrem brzozowym i pieprzem.


KROK 5. Ugotowaną marchewkę odcedzamy i miksujemy ją z dodatkiem masła za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę, którą doprawiamy odrobiną soli.



Gotowe burgery z łososia układamy na marchewkowym puree, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy świeżym szczypiorkiem.


Życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz