25 września 2015

Bliny – smak słowiańskiej kuchni

Bliny to placki, przygotowywane z ciasta drożdżowo – naleśnikowego na bazie mąki pszennej i gryczanej lub żytniej i gryczanej. Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej, podawane samodzielnie, ze śmietaną, kefirem lub sosem oraz jako dodatek do ryb, mięs i serów.

Bliny znane były już w czasach pogańskich, później ściśle wpisywały się w dietę prawosławnych Słowian, obecnie natomiast jedzone są przez cały rok, niezależnie od przypadających świąt religijnych.


BLINY – KRÓTKA HISTORIA

Dawniej bliny podawane były w ostatnich dniach karnawału jako odpowiednik tłustego i pożywnego posiłku, tuż przed zbliżającym się Wielkim Postem oraz podczas prawosławnej Maslenicy – świętem przypadającym na tydzień przez Wielkanocą.
Bliny symbolizowały obfitość, dobrobyt i dostatek. Były daniem, którego nie mogło zabraknąć na weselnych i imieninowych stołach. Bliny były także serwowane na stypach, aby podczas wspólnego posiłku, godnie oddać cześć zmarłemu, tak dostatnim daniem.
Tych tradycyjnych placków nie mogło także zabraknąć w diecie kobiet karmiących i osób chorych. Bliny wystawiane były także na rosyjskich i białoruskich parapetach dla wędrowców, pielgrzymów i ubogich.
BLINY – PRZEPIS TRADYCYJNY

Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 200 g mąki gryczanej
- 0,5 litra tłustego mleka
- 3 żółtka
- 3 białka
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła lub smalcu,
- masło lub smalec (do smażenia)

Przygotowanie
Drożdże zalewamy szklanką ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli i łyżkę mąki - przygotowujemy zaczyn.
Do miski dodajemy mąki, sól, cukier, żółtka jajek, 2 łyżki roztopionego masła lub smalcu, wyrośnięty zaczyn i pozostałą część mleka. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie z białek ubijamy pianę, dodajemy do ciasta, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Bliny smażymy z obu strona na złoty kolor na rozgrzanym maśle lub smalcu. Podajemy od razu po usmażeniu z dodatkiem śmietany.

BLINY ZIEMNIACZANE czyli BLINY PO POLSKU


Prezentowany przepis to mała modyfikacja tradycji, łącząca bliny rosyjskie z polskimi plackami ziemniaczanymi. Bliny ziemniaczane są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne, 
a także zdecydowanie mniej kaloryczne niż te klasyczne.

Składniki
- 4 - 5 ziemniaków
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
 lub 2 łyżki pszennej i 2 łyżki gryczanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 g suchych drożdży
- olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie
1. Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą, puszystą i dobrze napowietrzoną masę.
2. Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), suche drożdże i płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki.
3. Do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut, tak aby ciasto mogło odpowiednio "popracować".
4. Po tym czasie, bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z każdej strony.
Usmażone bliny odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Życzę smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Jedne z lepzych placków jakie jadłam. są bardzo delikatne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że smakowały :D

      Usuń