2018-12-06

Pasta z zielonej soczewicy i nerkowców

Dzisiaj zapraszam Was na zdrową i pożywną pastę z zielonej soczewicy i orzechów nerkowca. Pasta dostarczy nam sporo dobrze przyswajalnego białka, dobrych tłuszczy, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych tj. żelazo, fosfor czy magnez. Zielona soczewica bogata jest także w lizynę - cenny aminokwas biorący udział w syntezie hormonów oraz enzymów. Pasta świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, dodatek do mięs, ryb lub pieczonych warzyw. Świetnie smakuje także z krakersami. Gorąco polecam! :)
Pasta z zielonej soczewicy i nerkowców
Potrzebne składniki

- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 0,5 szklanki orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia
- 2 łyżki oleju sezamowego
- kilka łyżek wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- kumin
- tymianek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Przed gotowaniem namaczamy soczewicę przez ok. 40 minut, a następnie płuczemy ją i wrzucamy do gotującej się wody. Soczewicę gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.  
KROK 2. Nerkowce mielimy na gładki proszek, dodajemy do nich posiekany czosnek i natkę pietruszki, ugotowaną soczewicę, młody jęczmień, olej sezamowy, sok z cytryny, syrop z agawy oraz przyprawy. Wszystko miksujemy do momentu powstania jednolitej masy.
KROK 3. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji pasty. 
Pasta z zielonej soczewicy i nerkowców
Gotowa pasta świetnie smakuje z frytkami z batatów oraz orkiszowymi krakersami.
Pasta z zielonej soczewicy i nerkowców
RADA: Pamiętajmy, aby nie solić soczewicy podczas gotowania. Robimy to dopiero po ugotowaniu. 
Pasta z zielonej soczewicy i nerkowców

24 komentarze:

  1. Fajny pomysł z dodatkiem młodego jęczmienia :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbowałabym takiej pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie domowe pasty ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłybyśmy z domowym pieczywem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłoby się! Muszę ją zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis. Czy można zastąpić syrop z agawy np. klonowym?

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna pasta, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie warzywne pasty! Na chlebek nie może być nic lepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zdrowo i smacznie. fajny pomysł, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny pomysł na pastę kanapkową :-)

    OdpowiedzUsuń