2015-12-16

Zupa grzybowa z ziemniakami

Propozycja na pyszną, aromatyczną i pożywną zupę grzybową z dodatkiem ziemniaków oraz owoców jałowca. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Zupa grzybowa z ziemniakami
Potrzebne składniki

- 2 garści suszonych grzybów
- 1 litr bulionu drobiowego
- 5 ziemniaków
- 1 cebula biała
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- słodki sos sojowy
- 120 ml śmietanki 18 %
- plaster masła

PRZYPRAWY
- 5 ziarenek owocu jałowca
- 1 listek laurowy
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- majeranek
- koperek
- czosnek granulowany
- sól i pieprz

Przygotowanie
KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy je przez noc. Następnego dnia gotujemy je w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ściągając powstający "szum". Po tym czasie do wywaru grzybowego dodajemy bulion drobiowy, listek laurowy, owoce jałowca, szczyptę ziela angielskiego oraz czosnku i zagotowujemy.

KROK 2. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a chwilę później dodajemy pokrojony w półplasterki por. Następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę oraz seler i smażymy około 3 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy kolejne 2 minuty.

KROK 3. Podsmażone warzywa dodajemy do gotującego się bulionu z grzybami i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy także majeranek i koperek. Gotową zupę doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym (opcjonalnie) oraz zabielamy śmietanką.
Zupa grzybowa z ziemniakami
Zupa świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole, jednak wtedy przygotujmy ją na wywarze warzywnym 

3 komentarze:

  1. Ależ ja bym zjadła taką zupę. W tym roku nie mam grzybów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam to szczęście, że mój Tato jest zapalonym grzybiarzem :) W tym roku grzyby nie dopisały aż tak bardzo, ale spory zapas został jeszcze z tamtego roku :)

      Usuń
  2. Doskonała zupa. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń